Jak vyvážit stravu pro diabetiky? Jeden talíř, snadné řešení!

Život s diabetem vyžaduje pečlivou pozornost vaší stravě, aby bylo možné účinně řídit hladinu cukru v krvi. S správnou rovnováhou živin a kontrolou porcí si můžete užívat chutná jídla a zároveň udržovat své zdraví v rovnováze.

V tomto blogu prozkoumáme několik jednoduchých strategií, jak vytvořit dobře vyvážený talíř, který vyhovuje potřebám osob s diabetem.

Tříkroková kombinace

Krok první: Najděte talíř o průměru 23 centimetrů (9 palců).

Krok druhý: Rozdělte talíř na polovinu a pak jednu z polovin znovu rozdělte na polovinu, přesně tak, jak je to na obrázku.

V tuto chvíli jsme rozdělili talíř na tři části, které představují 1/2, 1/4 a 1/4 talíře.

Krok třetí: Umístěte jídlo do tří rozdělených sekcí talíře.

diabetes-plate-method-1024x597_1200x

Takže, jaký druh jídla bychom měli dát do každé ze tří sekcí talíře?

Zdroj: Iowadiabetes

1/2: Neškrobová zelenina

V této sekci se zaměříme na neškrobovou zeleninu. Nicméně existuje běžné nedorozumění, že brambory, kořen lotosu a yam jsou klasifikovány jako zelenina. Ale pro osoby s diabetem mají tyto potraviny vysoký obsah sacharidů a měly by být považovány za základní potraviny spíše než za zeleninu.

Neškrobová zelenina je nízkokalorická a bohatá na dietní vlákninu, vitamíny a minerály. Může zvyšovat pocit sytosti, aniž byste konzumovali příliš mnoho kalorií, a pomáhá zpomalit odpověď cukru v krvi, což zabraňuje rychlým vzestupům po jídle.

Doporučuje se zahrnout do každého jídla alespoň dva nebo více druhů zeleniny. Listová zelenina jako špenát, bok choy a kapusta jsou vynikající volby, stejně jako houby, rajčata, okurky a lilek. Snažte se denně přijmout kolem jednoho kilogramu zeleniny.

Nicméně při vaření zeleniny je nejlepší použít metody jako smažení nebo studené marinování s minimálním množstvím oleje.

 pexels-wendywei-1656666_480x480

1/4: Obiloviny a škroby

Tato sekce zahrnuje běžné základní potraviny, jako je rýže, nudle a knedlíky. Zahrnuje také celozrnné obiloviny, brambory a škrobovou zeleninu jako oves, hnědou rýži, sladké brambory, brambory, dýně, kořen lotosu a yam.

Navíc sem patří luštěniny bohaté na škrob, jako jsou zelené fazole, lima fazole a červené fazole. Při výběru obilovin si pamatujte, že čím méně je potravina zpracovaná, tím nižší je glykemický index. Potraviny s nižším glykemickým indexem mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Dále, minimálně zpracované obiloviny obsahují více bílkovin, minerálů, vitamínů a dietní vlákniny, což je činí výživnějšími. Jinými slovy, konzumace celozrnných obilovin vařených přímo zvedá hladinu cukru v krvi mnohem pomaleji než jejich konzumace rozemletých na prášek.

pexels-felixmittermeier-531374_480x480

1/4: Maso, drůbež, ryby a vejce

Tato sekce nám poskytuje esenciální bílkoviny, které jsou nezbytné pro osoby s diabetem.

Nadměrný tuk, zejména nasycený tuk, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto by se diabetici měli snažit konzumovat méně tučného masa a upřednostňovat libové možnosti. Kromě toho jsou masa ze zvířat s dvěma nohama, jako je kuře a kachna, preferována před těmi ze zvířat se čtyřmi nohama, jako je vepřové a hovězí maso. Ryby s nízkým obsahem nasyceného tuku jsou nejlepší volbou.

Při konzumaci masa vybírejte libové kousky a pokud je to možné, odstraňte kůži z kuřete a kachny. Pokud je to možné, snažte se konzumovat ryby 2 až 4krát týdně a můžete si dát jedno vejce denně.

pexels-cristian-rojas-7613432_480x480

1 šálek mléka

Osoby s diabetem mohou denně konzumovat jeden šálek mléka (250-300 mililitrů). Pokud vám konzumace kravského mléka způsobuje gastrointestinální potíže, můžete zvolit jogurt, ale dávejte pozor, abyste vybírali odrůdy s minimálním přídavkem cukru.

pexels-alexasfotos-2198626_480x480

Co ovoce?

Možná vás zajímá, proč na obrázku nejsou žádné ovoce. Pokud jde o výběr ovoce pro osoby s diabetem, pravděpodobně již máte přehled. Ovoce s nízkým obsahem cukru a nízkým glykemickým indexem, jako jsou třešně, jahody, kiwi, švestky, broskve, grapefruity a cherry rajčata, lze konzumovat jako svačinky mezi jídly, když je hladina cukru v krvi stabilní.

Závěrečné myšlenky

Závěrem lze říci, že vytvoření dobře vyváženého talíře pro správu diabetu nemusí být náročné. Následováním tříkrokové kombinace a zahrnutím neškrobové zeleniny, obilovin a škrobů, libových bílkovin a porce mléčných výrobků mohou osoby s diabetem užívat chutná a uspokojující jídla a zároveň účinně řídit hladinu cukru v krvi. Navíc věnování pozornosti výběru ovoce a upřednostňování odrůd s nízkým obsahem cukru může dále podporovat kontrolu hladiny cukru v krvi. S těmito jednoduchými strategiemi mohou osoby s diabetem převzít kontrolu nad svým zdravím a užívat si vyváženou a výživnou stravu, která podporuje celkovou pohodu.

Autor: Sarah Y

Poznámka: Veškeré informace v článcích na blogu Sinocare jsou určeny pouze pro vzdělávací účely. Pro konkrétní lékařské rady, diagnózy a léčbu se poraďte se svým lékařem.

Locator